Metabits

Søk i mobile applikasjoner

Skrevet april 16, 2012 i Android, App utvikling, iPad, iPhone, Mobile applikasjoner

Etter hvert som en applikasjon vokser i størrelse, blir det viktigere å tilby gode søkeverktøy for brukerene.

Et søk høres forholdsvis enkelt ut, men om man dykker litt ned i materien så er det mye man skal ta stilling til. Verktøy for sortering, søk på utvalgte verdier og typer er noe av det som kan gjøre søket mer kraftfullt.

Et enkelt søk

I enkleste form vil et søk innebære et tekstfelt, en søkeknapp og treffliste med resultater. Dette egner seg for enklere applikasjoner hvor man kun har en type innhold man ønsker å søke i, men kan også være et utgangspunkt hvor man senere får mulighet for flere valg når det gjelder å sortere og filtrere søket.

Et enkelt søk kan presenteres på en egen side i applikasjonen eller som et integrert element i designet.

Avgrenset søk

I mer komplekse applikasjoner vil behovet for et avgrenset søk være viktigere. Avgrensing på kategori og type innhold vil gjøre det enklere for brukeren å finne den han leter etter.

I applikasjoner med mye innhold vil mulighet for å avgrense søket være viktig.

Sortering av søkeresultater

Her vil den typen innhold man søker i ha mye å si i forhold til hva som er meningsfulle måter å sortere innholdet på. Typiske måter man ønsker å sortere en treffliste vil være etter pris, dato, antall visninger osv.

Eksempler på mulighet for å sortere trefflisten fra søket.

Visning av søk og søketreff

Et godt visuelt design på søk og treffliste er nøkkelen til god brukervennlighet, og man bør ta utgangspunkt i informasjonen det skal søkes i slik at det begrensede skjermarealet utnyttes maksimalt.

Etter hva slags informasjon det søkes i, kan visningen tilpasses slik at det blir enklere for brukeren å finne frem til riktig treff.

Andre nyttige søkeverktøy

Det heter at «djevelen bor i detaljene», og når man søker på en mobil enhet vil det være andre begrensninger og muligheter enn f.eks. i et vanlig nettsøk.

Tøm søkefelt

Å skrive inn tekst tar lengre tid på et mobilt tastatur. Derfor bør man alltid tilby en «tøm søkefelt»-knapp som raskt lar brukeren fjerne tidligere søkeord og skrive inn ett nytt.

Eksempel på mulighet for å tømme søkefeltet og automatiske forslag.

Automatiske søkeforslag

Dette har etter hvert blitt en forventet funksjonalitet i søk og gjør det raskere for brukeren siden man ikke trenger å skrive inn hele søkeordet, men istedet kan klikke på forslaget som kommer opp.

Lagrede søk

Fordi brukerne gjerne vil forsøke ut litt forskjellige varianter av sitt søkeord, kan dette gjøre det enklere å finne tilbake til tidligere søk.

Tilbake til Notater